Werken met de producten van het seizoen…

…rabarberlikeur (rabarbercello) maken…

Een pot vol lekkers...
In het kader van mijn serie blogposts over het wisselen van de seizoenen wil ik deze week een recept met je delen. Het recept voor rabarberlikeur, of te wel rabarbercello (omdat het op dezelfde wijze gemaakt wordt als limoncello), een echte seizoensgebonden likeur.

“Hoe kom je erbij om zelf likeur te gaan maken?” zou je zeggen. Is dat niet heel moeilijk? Dat is juist heel erg makkelijk. En ook nog eens lekker, hoop ik.

Filter het mengsel...

Hoe ik ertoe gekomen ben om zelf likeur te maken? Uit pure ‘noodzaak’. Ik ben begonnen met het maken van citroenmelisselikeur in de lente. Onze tuin op #ghd2224 staat namelijk vol met citroenmelisse. Dit plantje zaait zich heel snel uit als het zich naar de zin voelt. En het voelt zich blijkbaar opperbest in onze tuin. Het groeit er vrolijk op los. Eigenlijk is dit een ander verhaal…

Over rabarberlikeur… Rabarberlikeur heb ik afgelopen mei ontdekt in Duitsland. Op weg naar huis na een korte vakantie in Heimbach kwamen we een kraam met asperges tegen langs de weg. Er werd ook rabarberlikeur verkocht. Omdat ik hou van het ontdekken van nieuwe dingen hebben we een fles mee naar huis genomen. En wat heerlijk was die rabarberlikeur! Veel te snel op ook.

Toen het rabarberseizoen aanbrak begin september had ik inmiddels op internet al gezocht wat je allemaal nodig hebt voor rabarberlikeur. Niet zo heel veel. Aan de slag dus.

Een viezig werkje...

Wat heb je nodig voor 1 fles…

  • 500 gram rabarber
  • 200 gram suiker
  • 1 fles wodka (of jenever) van 0,75 liter
  • 1 weckpot van 1,5 liter
  • 1 goed afsluitbare fles (of twee of drie als je bijvoorbeeld van die leuke kleine grappaflesjes gebruikt.).

Rood!

Hoe ga je te werk…

  • Was de rabarber en snij de rabarber in dunne plakjes. Meng de suiker met de rabarber in de schone weckpot.
  • Schenk de wodka over de rabarber en meng goed. Laat het mengsel vier weken trekken op een donkere plaats.
  • Schud de weckpot dagelijks.
  • Filter het mengsel na vier weken door een zeef en pureer de rabarber met een staafmixer. Laat de puree heel even staan zodat het vocht naar de bodem van je kom kan zakken. Laat het vocht van de puree in de likeur druppelen. Gooi het restant van de rabarberpuree weg.
  • Giet de roze likeur in een schone goed afsluitbare fles en zet deze fles weg voor drie tot zes maanden. In deze tijd kan de likeur zich ontwikkelen tot een heerlijk drankje.
  • Na drie tot zes maanden drink je de rabarbercello ijskoud.

(bron: www.cucinina.nl)
Het vullen van de fles...
Ik heb het natuurlijk direct groots aangepakt. 😀 Het kan bijna niet anders dan dat dit drankje heel erg lekker wordt.

Mijn rabarberlikeur heeft eerst zo’n vier weken staan trekken in twee grote glazen weckpotten van drie liter. Mijn rabarber was niet zo heel rood. Ik had dus niet gedacht dat de likeur heel mooi roze zou worden. Dat is toch mooi meegevallen. Wat een prachtige kleur!

Het pureren van de stukjes rabarber was wel een werkje. Om te voorkomen dat de rabarber je om de oren vliegt, kun je een theedoek als een tentje om de staafmixer en de kom vouwen.

Het resultaat...Nu de likeur in de definitieve fles zit, moet het nog zes maanden rijpen in de fles. Naar grote waarschijnlijkheid zal ik dus pas in de lente kunnen genieten van het eerste glaasje rabarberlikeur. Het wachten meer dan waard.

Proost!

xo

J.

Ps je kunt dit likeurrecept gebruiken voor veel meer verschillende fruitlikeuren. Nu mijn weckpotten leeg zijn kunnen de bramen uit de tuin er in. Ik heb de rijpe bramen telkens geplukt en bewaar ze nu in de vriezer. Of wordt het perenlikeur met peren uit de boomgaard. Wat zal het lekkerst zijn?