Mindful fotografie

We leven in een snelle digitale tijd. Fotografie is hipper dan ooit, en fotograferen met een digitale spiegelreflexcamera is voor vrijwel iedereen bereikbaar. Een goede foto maken is ook steeds makkelijker geworden. Als de foto die je net gemaakt hebt je niet bevalt, dan maak je toch gewoon een nieuwe?

In tegenhang tot het digitale tijdperk is fotograferen met film aan het terugkomen. De tijd nemen om door de zoeker te kijken en te voelen wat je ziet. De tijd nemen om het beeld dat je in de zoeker ziet te bestuderen en op het juiste moment op de sluiterknop te drukken. Dat is tijd voor jezelf nemen. Dat noem ik mindfulness in fotografie.

‘Instant’ fotografie is terug van weggeweest. Wie is er niet verslaafd geraakt aan fotograferen met je telefoon en direct je foto te delen op Instagram. Het kan ook anders. Instant fotografie met een spiegelreflexcamera, de Polaroid SX-70. Instant fotografie waarbij je foto direct uit je camera rolt. 9732287670_a4a5169c11_z

Tijdens een ‘Shutter Sisters’ conferentie in Palm Springs, oktober 2012, werd Jolanda besmet met het Polaroid virus. Blij verrast was ze toen ze ontdekte dat de Polaroidfabriek in Enschede stond. Ze kreeg een vouwbare vintage Polaroid SX-70 Land camera voor haar verjaardag en startte een Polaroidproject in januari 2013. Elke dag schiet ze een Polaroid foto met één van haar camera’s (‘my life in polaroid’). “Fotograferen met een analoge ‘instant’ camera maakt dat je met andere ogen gaat kijken naar je omgeving en je onderwerp. Je krijgt maar één kans. Door de samenwerking met je camera, je focus en jezelf kom je in contact met een kant van jezelf die je nog niet eerder gezien hebt.”

Wie herinnert zich nog het tijdperk dat er een foto uit je camera rolde, je even moest wapperen en je direct een foto in je handen had? In de jaren ’70 waren de vouwbare Polaroid SX-70 en de SX-70 Box immens populair. Misschien heb je nog wel zo’n oude camera op zolder liggen.

Na de sluiting van de oude Polaroid fabriek in Enschede in 2008 is er een nieuw bedrijf opgestaan dat opnieuw begonnen is met het maken van filmpacks voor oude Polaroid camera’s, Impossible Project.

Mindful fotograferen en het resultaat meteen in handen hebben is heerlijk om te doen.

Wat zou je er van vinden om zelf op pad te gaan met een Polaroid SX-70? Het kan. Met een ‘vloot’ van twaalf Polaroid camera’s geeft ik workshops aan groepen van maximaal tien personen.

Een Polaroid workshop kan aangepast worden naar je eigen wensen. Je kunt er een thema aan verbinden, of ik kan een uitdaging bedenken. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Of wil je samen iets bedenken dat helemaal past bij jou? Neem gerust contact met me op.