Genieten…

Zaterdag 18 april was het zover, tijd voor de eerste Rotterdamse Polawalk. De zon scheen, het was niet te warm en niet te koud en de stemming was goed.

Het was een reünie van oud-collega’s en vrienden en hoewel Ronald en Harold doorgewinterde fotografen waren, was het ontdekken van een sx-70 camera toch een nieuwe ervaring voor hen. Het was leuk om hun verrassing te zien over hoe klein de sx-70 is en toch een spiegelreflex camera kan zijn. De workshop was ook een beetje nieuw voor mezelf. Want ook al heb ik in 2013 al eens een workshop Polaroidfotografie gegeven het voelde voor mij als een nieuwe uitdaging.

Erasmus      HY schenkt koffie klein      Polawalk Rotterdam - 18 april 2015(foto: Jolanda Boekhout)

De wandeling begon bij LantarenVenster op de Wilhelminapier. Over de mooie Erasmusbrug zijn we de Maas overgestoken. Langs de statige Parkkade en de oude boten in de Veerhaven zijn we naar het Park van de Euromast gelopen. In het doolhof van het Park was het tijd voor een grappige groepsfoto met de Spectra. Op de Lloydskade hebben we een watertaxi gepakt om weer terug te keren naar de Wilhelminapier. Het was een ruige rit en genieten.

Het was spannend om te ontdekken hoe Ronald en Harold het zouden ervaren om met een vintage sx-70 te fotograferen. Zou ik het fotograferen met de sx-70 wel goed kunnen overbrengen… Zou ik niks vergeten te vertellen… En niet onbelangrijk, zouden de camera’s zich goed houden of zouden we aan het einde van de wandeling onaangenaam verrast worden.

Foto Eric HY koffie          Foto Eric magnolia          Foto Eric Park
(foto: Eric Mahieu)

Dat laatste is half uitgekomen. Niet omdat de camera’s ons in de steek hebben gelaten, maar omdat fotograferen met een sx-70 niet zo eenvoudig is als men in de zeventiger jaren deed voorkomen. Letten op (zon)licht, contrast, kleur, detail, aandacht besteden aan wat je door de zoeker ziet, en er dan ook nog aan denken of het belichtingswieltje dichtgedraaid moet worden of niet. Dat is net iets anders dan wanneer je digitaal fotografeert.

HY koffie          Museum          Watertaxi(Foto: Harold de Smet)

In totaal hebben we zeven kilometer gelopen, 9.000 stappen geteld, en 29 foto’s gemaakt. Onder het genot van een biertje en een Rotterdamse bitterbal hebben we het eindresultaat bewonderd.

Zeker voor herhaling vatbaar.

xo

J.